Україна готова розслідувати загибель людей на Майдані та в Одесі разом з Радою Європи – Порошенко

Четвер, 26 червня 2014, 13:51

Україна готова відкрито співпрацювати з Радою Європи в питанні розслідування загибелі людей на майдані Незалежності 18-20 лютого та в Одесі 2 травня.

Як передає УНІАН, по це президент України Петро Порошенко заявив, виступаючи на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Я підтримую налаштованість до активізації міжнародної панелі розслідувань Ради Європи, яку ми обговорювали разом з генеральним секретарем Ради Європи, для експертного розслідування випадків застосування сили як проти Майдану 18-20 лютого, так і під час трагічних подій в Одесі 2 травня", - сказав він.

За словами президента, весь світ має бути впевненим, що винуватці цих трагедій будуть притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, що після відмови України від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом у листопаді 2013 року на центральних вулицях Києва та інших міст України почалися масові акції протесту. Подальша ескалація протистояння призвела до вимог відставки уряду й президента, а також до зіткнень протестувальників зі співробітниками правоохоронних органів. У лютому цього року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули більш як сто осіб, сотні були поранені. Повідомлялося, що більшість людей загинули від куль снайперів, котрі влучали демонстрантам в голову, серце та шию.

3 квітня в.о. генпрокурора Олег Махніцький повідомив, що наказ про застосування зброї до мітингувальників у центрі Києва 20 лютого видавав екс-президент Віктор Янукович через свою адміністрацію, МВС та СБУ.

2 травня в Одесі сталися сутички між сепаратистами й проукраїнськими активістами. Відразу загинули кілька людей. Після цього проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, в табір проросійськи налаштованих громадян, і підпалили намети. В розташованому на Куликовому полі Будинку профспілок почалася пожежа, що призвела до людських жерт. Всього 2 травня постраждало понад 200 осіб, загинуло 48 осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.