Норвегія надасть фінансову допомогу на реформи в Україні – Мінекономрозвитку

Четвер, 26 червня 2014, 16:33

Норвегія надасть фінансову допомогу українському уряду на проведення економічних реформ.

Про це заявив державний секретар Міністерства закордонних справ Норвегії Борд Педерсен під час зустрічі з міністром економічного розвитку і торгівлі України Павлом Шереметою, повідомляє УНІАН.

"Ми готові надати фінансову допомогу і підтримаємо ваші зусилля з реформування і розкриття експортного потенціалу України", - цитує прес-служба Педерсена.
Зокрема, згідно з повідомленням, йдеться про Програму фінансування зміцнення прикордонної співпраці між Україною і Словаччиною в рамках норвезького фінансового механізму.

Водночас про розмір і конкретні умови надання фінансової допомоги не повідомляється.

Сторони також обговорили подальші перспективи двосторонньої співпраці в контексті приєднання України до Угоди про вільну торгівлю з Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ), членом якої є Норвегія, говориться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, після зміни влади Україна одержує істотну міжнародну фінансову підтримку від міжнародних фінансових організацій і зарубіжних країн, зокрема від МВФ, ЄС і США.

Міжнародний валютний фонд схвалив дворічну програму "стенд-бай" для України в обсязі $17,01 млрд (800% квоти). Перший транш Фонду у розмірі $3,19 млрд був перерахований до України на початку травня. Другий транш у $1,417 млрд Україна розраховує одержати в липні, третій і четвертий транші в такому самому обсязі - у вересні й грудні цього року.

Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила три нові проекти для України загальною вартістю $1,48 млрд у рамках загального обсягу фінансової допомоги Україні до $3,5 млрд, яка може надійти до кінця року. 29 травня Україна вже одержала від Світового банку кредит на суму $750 млн.  Фінансування супроводжуватиметься технічною допомогою і діалогом з українською владою для прискорення структурних і макроекономічних реформ.

Європейська асоціація вільної торгівлі - це зона вільної торгівлі, створена в 1960 році, що об'єднує митні території чотирьох європейських країн, які не вступили до Європейського Союзу, а саме Республіки Ісландія, Князівства Ліхтенштейн, Королівства Норвегії і Швейцарської Конфедерації. Зона вільної торгівлі забезпечує країнам-членам режим вільної торгівлі товарами і послугами, а також гарантує вільний рух капіталів і фізичних осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.