Україна та ЄС сьогодні мають завершити підписання Угоди про асоціацію

П'ятниця, 27 червня 2014, 09:02

Україна та Європейський Союз сьогодні мають завершити підписання Угоди про асоціацію в повному обсязі.

Очікується, що угода буде підписана в Брюсселі в рамках саміту ЄС президентом України Петром Порошенком, президентом Ради ЄС Германом Ван Ромпеем, президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу та главами держав і урядів усіх 27 країн-членів ЄС. Угода передбачає політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з Європейським Союзом.

21 березня Україна та Євросоюз оголосили, що підписують політичну частину Угоди про асоціацію. Насправді було підписано весь текст Угоди, але сторони домовилися, що цей підпис поширюватиметься лише на три найменші глави документу. "Не підписаною" лишалася вся економічна частина, а також левова частка політичних глав угоди.

У разі ратифікації угоди Верховною Радою України у короткі терміни документ може тимчасово імплементований. Це дозволить не очікувати на ратифікацію всіма 27 членами ЄС, що може зайняти декілька років. Таким чином, Дія зони вільної торгівлі може початися вже з 1 листопада чи навіть 1 жовтня, але лише у випадку, якщо Рада ратифікує його зо завершення літньої сесії.

В іншому разі частину економічних преференцій може бути скасовано, попередили в ЄС.

Грузія та Молдова вже пообіцяли Брюсселю швидку ратифікацію, від України чітких гарантій не надоходило

Україна і ЄС планували підписати Угоду про асоціацію ще на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі 29 листопада 2013 року. За тиждень до підписання український уряд призупинив процес євроінтеграції. Це спричинило масові акції протесту в Україні, які завершились усуненням від влади президента Віктора Януковича.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.