До економіки України можливий приплив європейських інвестицій, вважає експерт

П'ятниця, 27 червня 2014, 14:40

Після підписання економічної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС можна очікувати певного пожвавлення припливу інвестицій в країну і виграшу в короткостроковій перспективі для частини українських сільгоспвиробників, металургів та легкої промисловості, вважає директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко.

"Можна очікувати деякого пожвавлення інвестиційної діяльності, це позитивний сигнал. Наприклад, вчора страховки на ризик на роботу в Україні продовжили своє падіння.", - сказав він на прес-конференції в Києві в п'ятницю, передає Інтерфакс.

Устенко відзначив, що, якщо півтора-два місяці тому рівень страховки на ризики на роботу в Україні знаходився на рівні близько 1300 базових пунктів, то зараз він знаходиться на рівні 800 б.п.

"Тобто, треба було платити 13%, щоб застрахувати свій капітал, який заходить в Україну, зараз це 8%", - пояснив він.

Економісти вважають, що після вступу в силу зони вільної торгівлі між Україною та ЄС у короткостроковому плані відразу виграє частина українських с / г виробників, насамперед, займаються зерном, очевидний виграш буде у металургії, додаткові можливості з'являться у представників легкої промисловості.

Крім того, можна очікувати притік інвестицій в український енергетичний сектор.

У свою чергу посол України, колишній глава МЗС Олександр Чалий зазначив, що існують ризики для промисловості на сході України після створення зони вільної торгівлі з ЄС. Але при цьому він вказав, що після Вільнюського саміту в Європейському союзі змінилося думку щодо тієї допомоги, яку необхідно надати Україні для адаптації своєї економіки до нових реалій, і вже є певні домовленості з цього питання.

Чалий також вважає, що, якщо в наступні півроку в Україні не відбудеться нічого вкрай негативного, то можна очікувати серйозний інтерес до української економіки з боку малого і середнього бізнесу Європейського союзу, який вже знає, як використовувати можливості від створення асоціацій з іншими європейськими країнами.

На його думку, європейський малий і середній бізнес дещо втомився від бюрократичних основ європейської економіки і хоче працювати на більш ліберальних ринках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: