Україна вперше скористалася безмитною квотою на постачання кукурудзи до ЄС

Понеділок, 14 липня 2014, 09:56

Минулого тижня українські компанії вперше скористалися безмитною квотою на кукурудзу, відкритою до 1 листопада 2014 року в рамках наданих Україні автономних торгових преференцій ЄС.

Про це повідомляє "ПроАгро".

Так, українські компанії отримали частину квоти на постачання до ЄС 31,5 тис. кукурудзи. Таким чином, квота на кукурудзу вибрана на 7,9% з 400 тис. т, визначених квотою

Крім того, було запитано частину квоти на безмитну поставку до ЄС 6,65 тис. т м'якої пшениці - квота на пшеницю вибрана вже на 13,4% із 950 тис. т.

Квота на ячмінь минулого тижня не запитувалася, а її використання становить лише 0,5% з 250 тис. т.

Понад виділені квоти пшениця оподатковується за ставкою €95/т, ячмінь - €93/т, а кукурудза - €94/т. Однак, оскільки розрахунок мит на імпорт кукурудзи в ЄС прив'язаний до цін світового ринку (котирування СВОТ), а світові ціни зараз знаходяться вище порогового рівня для введення мита, фактична мито на імпорт кукурудзи до ЄС нині становить 0%, що робить отримання квоти необов'язковим.

Виділена Україні річна квота на пшеницю (950 тис. т) практично відповідає фактичному обсягу поставок за попередні періоди, тобто сверхквотный імпорт навряд чи буде.

Низький попит на квоту на ячмінь пояснюється відсутністю зацікавленості з боку ЄС щодо закупівель ячменю в Україні - Європейський Союз сам є великим експортером цієї культури.

Нагадаємо, Рада ЄС з питань закордонних справ 14 квітня 2014 року схвалив одностороннє скасування мит на експорт низки українських товарів у країни ЄС до 1 листопада цього року. Для інших груп товарів були введені більш низькі порівняно з чинними ставки ввізних митних зборів.

Після ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС безмитні річні квоти діятимуть на постійній основі з можливістю подальшого збільшення.

Квоти, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, видаються за принципом "перший прийшов - перший обслуговується".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: