Індія обійде Великобританію за обсягом ВВП до 2030 року - звіт

Понеділок, 7 липня 2014, 12:32

PricewaterhouseCoopers заявила, що до 2030 року Індія обжене Великобританію за обсягом ВВП і вийде на третє місце у світі, а Китай майже наздожене США.

При цьому Великобританія залишиться шостою економікою світу і стане другою за обсягом ВВП економікою ЄС, обігнавши Францію. Росія збереже своє дев'яте місце.

Згідно з опублікованим у вихідні звітом міжнародної консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers (PwC), до 2030 року Індія обійде Великобританію за обсягом ВВП, при цьому Великобританія залишиться шостою економікою світу.

До 2020 року Великобританія стане другою за обсягом ВВП економікою ЄС, обігнавши Францію і скоротивши розрив з Німеччиною (на даний момент ВВП Німеччини перевищує ВВП Великобританії на 37%, у 2020 році - на 29%, у 2030 році – лише на 15%).

На першому і другому місцях, згідно з дослідженням PwC, як і раніше, залишаться США і Китай, але розрив між ними суттєво скоротиться (зараз ВВП США на 75% вищий за ВВП Китаю, в 2020 році різниця складе 28%, у 2030-му - трохи більше 2%).

26 травня прем'єр-міністром Індії став Нарендра Моді - це найбільш істотна зміна влади в країні за багато років. Масштаб завдань, які стоять перед Моді, безпрецедентний: 30 років тому подушний ВВП Індії дорівнював китайському, зараз він в чотири рази менший. У даний час Індія з ВВП $1,99 трлн знаходиться на десятому місці.

До 2020 року, за прогнозами аналітиків PwC, Індія має обігнати Росію та Бразилію і вийти на сьоме місце з ВВП $3,18 трлн. До 2030 року вона витіснить з третього місця Японію - ВВП Індії на той момент складе $5,7 трлн. Росія протягом цього часу залишатиметься на дев'ятому місці.

В цілому склад першої десятки залишиться практично незмінним, єдиною зміною стане те, що до 2030 року Мексика витіснить звідти Італію.

Як заявив економіст PwC і один з авторів звіту Баррет Купелян, зараз британська економіка відновила свою динаміку, на відміну від Франції.

Великобританія також у перспективі скорочуватиме розрив ВВП з Німеччиною, хоча це відбуватиметься в основному за рахунок більш сприятливої демографічної ситуації з більш повільним старінням населення та високим рівнем економічної активності.

У довгостроковій перспективі інші ринки можуть обійти Великобританію, але тільки Індії вдасться це зробити вже до 2030 року, вважає експерт.

Оцінки PwC при цьому не враховують можливості відокремлення Шотландії від Великобританії в результаті референдуму, який пройде у вересні, що може суттєво вплинути на обсяг британського ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.