Італія просить допомоги ЄС у захисті кордонів від напливу іммігрантів з Африки

Середа, 9 липня 2014, 17:03

Італія звертається до ЄС і просить "розділити ношу" збільшення кількості нелегальних іммігрантів з Північної Африки. 

Про це заявив міністр внутрішніх справ Італії Анджело Алфано 8 липня у Мілані під час зустрічі міністрів внутрішніх справ країн ЄС. 

"На даний час ми отримали тільки побажання від інших країн, але це не діло. Італія має великі можливості прийняти біженців, але вони не безмежні. Тому ми закликаємо всі країни ЄС долучитися до спільної справи", - цитує Алфано прес-служба міністерства внутрішніх справ Італії.

Одночасно він звернувся до єврокомісара внутрішніх справ ЄС Сесілії Мальстрьом з проханням залучити Європейське агентство з охорони зовнішніх кордонів країн-членів Європейського Союзу Frontex і перейняти від Італії охорону південних морських кордонів від іммігрантів з Африки.

Міністр наголосив, що Італія кожного місяця витрачає 9 млн євро на забезпечення патрулювання своїх морських кордонів.

Проте Мальстрьом заявила, що Frontex не в змозі значно допомагати італійській поліції в охороні кордонів.

"Frontex - це невелика агенція, і вона не може замінити діяльність італійської програми "Наше море" (Mare nostrum) вже зараз. Для цього ми потребуємо додаткових коштів від країн-членів ЄС для збільшення своєї присутності на морських кордонах Італії", - наголосила єврокомісар.

Італія найбільше страждає від напливу нелегальних мігрантів з Північної Африки. Так, згідно зі статистикою Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, за останній рік до Італії нелегально потрапило 63 000 мігрантів. Усі вони морем дістаються італійського острова Лампедуза, найближчого до африканського континента. Згодом поліція доставляє їх на материкову частину.

Подібні проблеми з африканськими іммігрантами мають також Іспанія, Греція та Мальта. Експерти наголошують, що Велика Британія та Франція прийняли ряд антиміграційних законів, що й спричинило таку навалу прибулих з Африки саме до Італії, Іспанії та Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.