Президент Естонії критикує швейцарський нейтралітет

Понеділок, 11 серпня 2014, 10:24

Швейцарія діє лише у власних інтересах. Таку думку висловив президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес в інтерв'ю газеті SonntagsZeitung.

"Швейцарія повинна жити з критикою через те, що звільнила себе від санкцій проти РФ на догоду власному банківському сектору", - зауважив він.

За його словами, реакція на оголошені санкції проти Росії "не сприяє репутації Швейцарії в Європі".

"Так, цей конфлікт потребує посередників, проте не найтральних. Я не розумію, що означає нейтралітет у конфлікті, що сьогодні триває в Україні", - наголосив президент Естонії.

"Кожна суверенна держава має право вирішувати, як чинити в тій чи іншій геополітичній ситуації. Проте реакція Швейцарії та Ірландії, на мою думку, мала б бути іншою", - сказав Тоомас Гендрік Ільвес.

За його словами, поняття нейтралітету ще ніколи не було таким "порожнім", як сьогодні.

Як писала ЄвроПравда, після проголошення першого та другого пакету санкції ЄС проти Росії за розвязання конфлікту в Східній Україні.

Натомість Швейцарія відмовилась вводити санкції мотивуючи таке рішення "статусом нейтральності", про яке країна заявляє постійно.

Однак 5 серпня стало відомо, що Швейцарія таки ввела санкції. Згідно з оприлюдненим швейцарським урядом списком, до нього додатково були включені 26 осіб, що збільшило кількість тих, проти кого запроваджено санкції, до 59-ти.

До списку санкцій потрапили вісім кримських компаній: "Керченська паромна переправа", "Севастопольський комерційний порт", "Керченський порт", авіакомпанія "Універсал-авіа", санаторій "Нижня Ореанда" у Ялті, Азовський лікеро-горілчаний завод, кримські виробники вина "Масандра" та "Магарач" та виробник шампанських вин "Новий світ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: