Україна може законодавчо закріпити обов'язкову частку закупівлі газу в Європі - Коболєв

Четвер, 7 серпня 2014, 11:46

Україна розглядає можливість закріпити на законодавчому рівні обов'язкову закупівлю газотрейдерами природного газу з Європи, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Ми зараз збираємося внести зміни в закон про торгівлю газом, які зобов'яжуть "Нафтогаз" і будь-якого іншого трейдера на українському ринку купувати частину газу в Європі. Ми зробимо це обов'язковим", - сказав він в опублікованому в четвер інтерв'ю російському виданню "Ведомости".

"Тобто, якщо прийде "Газпром" і запропонує дешевше, нам все одно за законом якийсь відсоток доведеться купувати в Європі, нехай і дорожче", - додав Коболев.

Як повідомлялося, Україна з листопада 2012 року розпочала імпорт природного газу через територію Польщі. З квітня 2013-го почалися поставки природного газу з боку Угорщини. З вересня 2014 очікується початок імпорту з боку Словаччини.

З січня 2014 року поставки з Європи були припинені після досягнення домовленостей між "Нафтогазом України" і "Газпромом" про ціну на російський газ $268,5 за 1 тис. куб. м, але з квітня цього року ці домовленості не були продовжені.

З 15 квітня 2014 року Україна відновила реверс природного газу з боку Європи. У квітні-липні-2014 з боку Польщі та Угорщини було імпортовано понад 0,8 млрд куб. м газу, в тому числі в липні - близько 220 млн куб. м, червні - близько 330 млн куб. м, травні - близько 200 млн куб. м.

Україна в 2013 році імпортувала з Європи 2,132 млрд куб. м природного газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.