Литва проситиме компенсації від ЄС за збитки від російського ембарго

Понеділок, 11 серпня 2014, 15:16

Уряд Литви планує звернутися до Єврокомісії щодо фінансової компенсації у зв'язку з російським ембарго на сільськогосподарські та продовольчі товари.

Також уряд спільно з виробниками шукають нових ринків збуту литовської продукції, передає Delfi.lt.

"Мінфін разом з Міністерством сільського господарства і Міністерством транспорту повинні оцінити можливі економічні наслідки та втрати у зв'язку з застосовуваними Росією санкціями і підготувати звернення в ЄК у зв'язку з відшкодуванням збитків від російського ембарго", - повідомив міністр економіки Литви Евалдас Густас

У свою чергу міністр сільського господарства Литви Віргінія Балтрайтене сказала, що найбільше від російських санкцій постраждає молочний сектор.

"Але трагедії немає, може лише у деяких компаній, більша ж частина компаній виконала домашню роботу після останніх санкцій знайшли нові ринки, - сказала вона. - Але є кілька компаній, які, напевно, йшли по більш легкому шляху і відчують це більше".

Балтрайтене також повідомила, що в понеділок 11 серпня планує зустрітися з переробниками молока, щоб разом з виробниками шукати шляхи виходу з російського ембарго з якнайменшими втратами.

"Міністерство бачить кілька способів, які можуть допомогти: сьогодні я підписала лист, в ньому ми попросили ЄК дозволу на інтервентні закупки. Думаю, ЄК дозволить, оскільки будуть інші країни, які теж про це просити", - сказала міністр.

Таким чином, отримавши дозвіл, держава скуповує певну кількість продукції, яку можна законсервувати, наприклад, молочний порошок, масло, ферментний сир.

За словами Балтрайтене, витрати погасить ЄС, а після продажу продукції гроші повернуть.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.