Меркель: ЄС не може прийняти дій Росії в Україні

Середа, 13 серпня 2014, 17:29

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель наголошує, що жителі України повинні мати право на самовизначення.

Про це передає Інтерфакс.

"Якби вони (українці) проголосували за більш тісну співпрацю з Росією або приєднання до Євразійського Союзу, ніхто в ЄС не був би проти. Конституція, загальні напрями політики, питання автономії регіонів - все має вільно і демократично вирішуватися в Україні. Це лежить в основі, і це слід прийняти і Росії", - сказала Меркель.

Меркель також наголосила, що останні 70 років Європа живе у світі в тому числі тому, що на європейському континенті поважають територіальну цілісність держав.

"Ті, хто знає турбулентну і криваву історію нашого континенту, знають, чого коштувало це повага кордонів усіх країн", - сказала Меркель в опублікованому в середу інтерв'ю "Саксонській газеті".

При цьому вона підкреслила, що на відміну від прецедентів у Європі, під час подій у Криму президент Росії Володимир Путін діяв по-іншому.

"Там ніхто не погоджував з урядом у Києві проведення референдуму, як, наприклад, в Шотландії, там не було довгих років несправедливості і численних резолюцій ООН, як наприклад, щодо Косова. Таким чином, жодна міжнародна організація не визнала підхід Росії до Криму", - сказала федеральний канцлер Німеччини.

"Якщо такого роду анексії, що порушують міжнародне право в Європі, знову стануть засобом політики, і це буде прийнято без заперечень, в небезпеці буде все, що дає нам можливість жити у світі і процвітання більш ніж півстоліття. Тому ми не приймаємо дії Росії", - додала Меркель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.