ЗМІ: "Газпром" змінює цінову політику через європейські санкції

Середа, 13 серпня 2014, 17:40

"Газпром" здійснює оптимізацію цінової політики, а також географічну диверсифікацію поставок.

Про це концерн повідомив у звіті за II квартал, пишуть "Ведомости".

Це реакція на санкції, введені щодо Росії через українську кризу.

Деякі країни Євросоюзу активізували роботу, спрямовану на зниження залежності від поставок російського газу і зменшення частки "Газпрому" на газовому ринку, пояснює "Газпром" роботу з оптимізації цінової політики.

Певним ризиком для компанії є диспаритет цін за довгостроковими контрактами концерну і цін газу на спотових ринках, говориться у звіті.

"Газпром" також попереджає, що у зв'язку з українським кризою США і Євросоюз можуть ввести проти нього фінансові та економічні санкції. Це "може дещо ускладнити відносини з діловими партнерами", підкреслює "Газпром". Щоб знизити цей ризик, концерн "постійно проводить роботу з підтримання своєї ділової репутації".

На кінець 2012 року європейські країни, за даними The Economist, купували на спотовому ринку близько 45% газу проти 15% 2008 року. Вже майже половину газу на споті в Європі продає головний конкурент "Газпрому" в регіоні - норвезька Statoil. "Газпром", на який припадає третина газу, що постачається до Європи, на споті реалізує не більше 10-15%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.