Росіяни поспішають замінити італійські та французькі сири швейцарськими

Четвер, 14 серпня 2014, 10:16

Від 7 серпня, коли президент РФ Володимир Путін ввів ембарго на постачання продуктів з Євросоюзу, принаймні 14 російських імпортерів звернулися до швейцарської компанії "Intercheese AG" щодо закупівлі сиру.

Про це пише Bloomberg.

Приводом для сплеску в бізнесі стало те, що Швейцарія не підпала під російські санкції, на відміну від  ЄС, США, Канади, Австралії і Норвегії.

"Російські імпортери шукають сири, які вони не можуть отримати більше від європейців - моцареллу, гауду і едам", - говорить Даніель Датвайлер, керуючий директор одного з постачальників.

Компанія Beromuenster продала вже 20 тонн сиру до Росії у 2013 році і планує збільшити продажі за рахунок сортів, найбільш постраждалих від ембарго, навіть якщо при цьому не зможе задовольнити увесь попит, відзначає він.

Сир для Швейцарії є ключовим продуктом експорту. Тому нейтралітет країни виглядає "гармонійно" на тлі продажу грюйера та ементалю на 142,5 млн євро до Росії. Швейцарськими виробниками відвантажено 431 тонн сиру до Росії минулого року, за даними швейцарської митної адміністрації, тоді як в цілому експортується 63 тис. тонн.

"Якщо ембарго триватиме, можливо, ми будемо експортувати більше сиру до Росії", - говорить Жак Буржуа, президент Швейцарського союзу фермерів. Він додав, що грюйер серед швейцарських сирів має найбільший експортний потенціал.

 "Але Швейцарія - це маленька країна, ми не можемо просто подвоїти виробництво за один день. Якщо є попит, звичайно, ми повинні подумати, що ми можемо запропонувати. Ми будемо раді кожному додатковому кілограму, який ми можемо експортувати," - говорить Буржуа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.