Меркель гарантувала Латвії захист НАТО в разі нападу РФ

Понеділок, 18 серпня 2014, 17:47

Союзні війська НАТО будуть готові відповісти в разі потреби.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель сьогодні після зустрічі з латвійським прем'єр-міністром Лаймдотою Страуюма, пише Delfi.lv.

Меркель висловила розуміння того, що країни Балтії турбує ситуація у сфері безпеки в зв'язку з діями Росії в Україні.

Німецький політик підкреслила, що згідно зі статтею 5 Статуту НАТО союзники зобов’язані допомагати не тільки на словах, але і реальними діями.

"Ми маємо створити всі передумови для того, щоб у випадку потреби партнери Латвії по НАТО могли швидко реагувати", - сказала Меркель.

"Стаття 5 не є теоретичною частиною. Погоджено, що в разі необхідності, вона повинна бути імплементована, і ми маємо бути до цього готові", - сказала канцлер.

За її словами, балтійський регіон потребує створення інфраструктури в контексті дій Росії, яка дозволить реагувати негайно.

Водночас, як відзначила канцлер, наразі не стоїть питання про довгострокове розміщення бойових одиниць, а швидше про зміцнення співробітництва в інших напрямах.

Страуюма своєю чергою підкреслила, що Латвії необхідний довгостроковий союзник і що його присутність може призвести до зміцнення інфраструктури. Вона привітала той факт, що НАТО в разі потреби готове допомогти Латвії.

Нагадаємо, в інтерв'ю "Латвійському радіо" 18 серпня прем'єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма заявила, що обговорить з канцлером Німеччини Ангелою Меркель можливість постійної присутності військ НАТО в країнах Балтії через загрозу російської агресії.

Наразі коментарі сторін свідчать, що таке рішення ними не погоджено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.