Торговий конфлікт між Білоруссю і Україною вичерпаний, заявляють в Мінську

Четвер, 21 серпня 2014, 12:44

Ситуація у взаємній торгівлі між Білоруссю і Україною нормалізувалася після скасування раніше введених обмежень у цій сфері.

Про це пише Інтерфакс з посиланням на інформацію від МЗС Білорусії.

"З 19 серпня з нуля годин якісь взаємні заходи, що обмежують допуск до взаємної торгівлі, скасовано. Білорусія не застосовує ліцензування імпорту пива, кондитерських виробів та іншої продукції. Україна не застосовує спецмита, які коливаються в розмірі від 50% до 60%", - заявив директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності МЗС республіки Ігор Назарук на брифінгу в четвер у Мінську.

"Ми моніторимо ситуацію, і наші дані свідчать, що конфлікт вичерпано", - підкреслив він.

Назарук нагадав, що метою введення білоруською стороною ліцензування українського імпорту було навести порядок на ринку.

"Зараз ціноутворення приходить в нормальне річище. Є в рамках двосторонніх домовленостей чіткі посили: якщо у нас будуть взаємні претензії, ми будемо вирішувати їх у порядку консультацій, не направляючи наші дії проти партнера", - сказав він.

Говорячи про те, як відбилися взаємні обмеження на товарообігу між двома країнами, Назарук зауважив, що в цілому республіка фіксує падіння обсягів зовнішньої торгівлі.

"Але що стосується кондитерських виробів і цукру, то за півріччя не падіння, а зростання на 20%. А товар до 19 серпня перебував у списку ліцензованих", - підкреслив він.

Як повідомлялося раніше, рада міністрів Білорусії 16 травня ввів ліцензування поставок з-за меж території Митного союзу цементу, скла, пива, деяких видів макаронних і кондитерських виробів. У відповідь на це асоціація "Укркондпром" надіслала в міністерство економічного розвитку і торгівлі України заявку на проведення розслідування щодо встановлення дискримінаційних дій з боку Білорусії щодо українських підприємств кондитерської галузі.

У липні влади України вирішили ввести спеціальне мито на імпорт білоруської кондитерської, молочної продукції, електричних ламп, мінеральних добрив, а також холодильного устаткування в розмірі 55,29% на термін до 31 грудня 2016 року. Крім того, Україна ввела до 2017 року 60,05-відсоткове мито на білоруське пиво, гумові шини та ряд комплектуючих для холодильного обладнання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: