РФ звинувачує ЄС у спробах реекспорту забороненої продукції через Білорусь

Вівторок, 19 серпня 2014, 08:58

Россільгоспнагляд виявив спроби реекспорту через Білорусь заборонених у Росії європейських овочів і фруктів.

Про це повідомляє ІТАР-ТАСС, посилаючись на главу відомства Сергія Данкверта.

"Деякі країни Євросоюзу почали відправляти до Білорусії продукцію, не вказуючи реальну країну походження. Пишуть, наприклад - Македонія, а нами з'ясовано, що це Польща чи Греція, тому що немає підтвердження македонського походження", - підкреслив він.

Россільгоспнагляд протягом декількох днів зафіксував постачання до Росії через Білорусь партій яблук, персиків, слив, томатів без зазначення країни походження або із зазначенням дозволених Туреччини, Сербії, Македонії та низки африканських країн, зокрема Зімбабве.

Однак фітосанітарних документів країн походження у партій не було, або вони викликали підозри у російських перевіряючих. Під час огляду було встановлено, що овочі та фрукти поставлялися з Польщі, Словенії, Нідерландів, Литви й деяких інших країн Євросоюзу. Ряд партій не мав дозвільних фітосанітарних документів Білорусії, підкреслив Данкверт.

"Ми активно моніторимо ситуацію і будемо оперативно перевіряти походження сумнівних партій, щоб не допустити поставок з так званих країн "прикриття", - сказав він.

В умовах санкцій фітосанітарна сертифікація європейських транзитних вантажів лежить на Білорусі, нагадав Данкверт. "Якщо ми будемо мати виявлення карантинних об'єктів, ми будемо вводити обмеження на поставки з Білорусі", - зазначив він.

Крім того, Россільгоспнагляд має намір відстежувати реекспорт молочної, м'ясної та рибної продукції через Швейцарію, Казахстан і Фарерські острови, продовжив керівник відомства.

"Щодо Швейцарії поки випадків немає, за Фарерським островам теж - там небагато підприємств, це буде одразу видно, а по Казахстану вже є факти транзитних вантажів, які осідають у Москві", - підкреслив Данкверт.

Нагадаємо, з 18 серпня Європейська комісія ввела в дію комплекс заходів для захисту ринку сільськогосподарських товарів від російських санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.