НАТО під час саміту розгляне розгортання баз у Східній Європі

Середа, 27 серпня 2014, 09:27

Під час саміту в Уельсі НАТО розгляне питання розгортання баз у Східній Європі.

Про це Генсек альянсу повідомив в інтерв’ю британській газеті Guardian.

Андерс Фог Расмуссен, колишній прем'єр-міністр Данії, сказав, що наступного тижня на саміті НАТО намагатиметься подолати розбіжності всередині альянсу і досягнути згоди щодо розгортання сил на кордонах Росії.

Цей крок, пише видання, може викликати сильну реакцію з боку Москви.

Зокрема, відповідаючи на питання, чи буде постійне міжнародне базування під прапором НАТО в Східній Європі, Расмуссен сказав: "Коротка відповідь - "так". Щоб не було непорозумінь, я використовую фразу "стільки часу, скільки буде потрібно". Наші східні союзники будуть задоволені, коли вони бачать, що насправді в плані дій".

Водночас питання про постійні бази НАТО в Східній Європі розділяє держав-членів, пише видання. Французи, італійці та іспанці проти, в той час як американці і британці підтримали вимоги східноєвропейських країн. Німці, каже офіційна особа НАТО, вичікують, побоюючись спровокувати Росію.

Під час саміту, швидше за все, буде сформульовано формулу, що б уникнути термін "постійне" для нових баз, говорить джерело з НАТО. Але наслідком такого рішення стануть постійні укомплектовані пункти НАТО на схід від того, що "колись називалося залізною завісою", пише британська газета.

"Це може бути на ротаційній основі з дуже високою частотою. Справа в тому, що будь-який потенційний агресор повинен знати, що якщо він навіть подумає про напад на союзника НАТО, його будуть зустрічатися не тільки солдати від конкретної країни, але й війська НАТО. Це те, що важливо", - сказав Расмуссен.

 За інформацією джерел видання, пунктом для розгортання може стати польське місто на березі Балтійського моря Щецин. Повітряні і військово-морські плани були узгоджені, проте питання щодо сухопутних сил на сході є більш складним, пише британська газета.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.