Росія не може односторонньо закрити повітряний простір. Це проти міжнародного права

Доповнено
Четвер, 7 серпня 2014, 11:13

В ЄС запевнили, що в разі закриття Росією повітряного простору над своєю територією будуть подані відповідні судові позови до міжнародних інстанцій,

Про це заявив офіційний представник Єврокомісії в Німеччині австрієць Ріхард Кюнель, відповідаючи в Берліні на запитання про санкції ЄС відносно Росії і можливі заходи Москви у відповідь, передає Deutche Welle.

Представник Єврокомісії також запевнив, що Росія в односторонньому порядку не має права закривати повітряний простір для міжнародних авіакомпаній, оскільки ця сфера регулюється міжнародним правом.

"Міжнародне право передбачає також застосування так званого інструменту "відплати" (retaliation) - прийняття рівнозначних відповідних заходів".

Вже стало відомо, що РФ заборонила українським авіакомпіням літати над своєю територією, про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв.

"Росія припиняє транзитні рейси українських авіакомпаній через повітряний простір РФ в Грузію, Азербайджан, Вірменію і Туреччину", - сказав він у четвер на засіданні уряду.

Також стало відомо, що "на столі прем'єр-міністра Росії лежить указ" про заборону авіаперельотів на територією РФ й для європейських та американських компаній. Однак офіційної інформації поки не має.

Як писала ЄвроПравда, повітряні коридори встановлені міжнародними домовленостями, яких зобов'язана дотримуватися і Росія, так само, як і правил СОТ. Це означає, підкреслив Кюнель, що Росія не може в односторонньому порядку приймати будь-які заходи, не порушуючи при цьому міжнародне право.

Він також зазначив, що про загрозу закрити повітряний простір Росії для транзиту літаків авіакомпаній країн ЄС знає і вважає, що таку міру підказують "погані порадники".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: