Польща хоче виключити Росію з СОТ

П'ятниця, 8 серпня 2014, 11:02

Росія порушила достатньо норм СОТ, щоб говорити про її виключення з всесвітньої організації торгівлі.

Про це в інтерв’ю Gazeta Wyborcza заявив Міністр сільського господарства Польщі Марек Савіцький.

"Кількість порушень  Росії досить велика, щоб погрожувати її виключенням із СОТ. Звичайно, якщо робота ЄС в цьому напрямку буде послідовною, і скарги не залишаться тільки на папері", - сказав він.

За словами урядовця, відповідну скаргу зі сторони Польщі буде подано найближчим часом.  

"Раніше ми не могли її підготувати, тому що володіли тільки інформацією зі ЗМІ. Втім, саме міністерство ще не було проінформований російською стороною. А це теж порушення", - підкреслив Савіцький.

Найважливіше для ЄС та США, за словами польського міністра, зрозуміти, що час "тремтіння перед рішеннями Путіна та Медвєдєва" пройшов. "Спочатку ми дізнаємося, що Росія ввела ембарго на всі товари, а через кілька годин, що вона вирішуваиме, які товари заборонити, а які час від часу впускати. На такого роду шантаж Європа не може погодитися", - наголосив Савіцький.

"Росія не може вибирати з Німеччини свинину, з Франції молочні продукти, а з Іспанії яловичину. Ми повинні солідарно реагувати, російський ринок не є пупом світу", - зауважив він.

"Це не найважливіший ринок, і, звичайно, не найбільш важливий для Польщі. ЄС і США можуть в обхід Росії продавати продукцію на ринках третіх країн, зокрема, в Африці або Азії", - відзначив Савіцький.

Нагадаємо, 6 серпня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів у цілях забезпечення безпеки Російської Федерації", який забороняє протягом року ввозити продовольство з країн, що ввели санкції проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.