Експерти: Російські санкції найбільш болючі для Польщі

Четвер, 7 серпня 2014, 17:08

Ескалація торгових суперечок між Росією та США і їхніми союзниками у зв’язку з ситуацією в Україні є більш болючою для Польщі, ніж для інших східних країн Європейського Союзу, відзначає Citigroup Inc.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Індекс менеджерів закупок (PMI) для Польщі, найбільшої посткомуністичної держави ЄС, знижується п'ятий місяць поспіль, на відміну від Чехії та Угорщини.

Хоча Польща входить до найбільших прихильників посилення санкцій проти Росії в ЄС, її вразливість до них є більшою, ніж інших країн, які приєдналися до ЄС 2004 року. Росія вдарила по польським лобістам у Брюсселі, заборонивши ввезення польських овочів та фруктів, що негативно вплинуло на місцевих виробників.

"Порівняно тісні зв'язки з Росією зробили Польщу єдиною країною в регіоні, яка відчуває істотний  вплив україно-російського конфлікту,- відзначає Пьотр Калиш, економіст Citigroup. - Що відрізняє Польщу від Чехії і Угорщини, так це те, що Польща є більше залежною від Росії та України в плані експорту".

Минулого року частка польського експорту на ринок Росії становила 5,5%, тоді як Чехії та Угорщини - 3%, свідчать дані Citigroup. Водночас, за показниками польського бюро статистики, польський експорт до Росії знизився на 8,3% протягом перших п'яти місяців 2014 року.

Нагадаємо, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей документ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.