За 2014 рік Росія більше 200 разів порушила авіапростір країн Балтії

Четвер, 25 вересня 2014, 15:59

Країни Балтії відзначили значне зростання кількості провокацій з боку російських військових літаків протягом останнього часу. 

Про це пише Financial Times.

У регіоні занепокоєні тим, що їхній кордон може стати наступним після українського, який Росія вирішить порушити.

Зокрема, Латвія зафіксувала 150 випадків наближення російських військових літаків до своєї території. Литва повідомляє про 68 подібних випадків. В Естонії кажуть, що цього року Росія порушувала її повітряний простір 5 разів.

У Фінляндії теж заявляють про 5 випадків порушення повітряного простору цього року, при середній річній кількості в 1 або 2. А подібний випадок у Швеції минулого тижня міністр закордонних справ королівства назвав "найбільш серйозним порушенням повітряного простору" за час його перебування на посаді.

Нагадаємо, що два російських бомбардувальники Cу-24 порушили повітряний простір Швеції опівдні 18 вересня.

За словами одного із західних чиновників, цього року надходило близько 100 повідомлень про оголошення бойової тривоги. Йдеться про фіксування появи винищувачів. Все це відбувалося через дії з боку Росії поблизу території країн-членів НАТО.

"Ми можемо пояснити це зростанням кількості військових навчань росіян, проте у багатьох випадках російські військові літаки здійснюють маневри біля територій країн-членів НАТО, на що зовсім не мають права", - заявив один з високопосадовців альянсу.

"Російська агресія у повітряному просторі та ситуація в Україні збільшують напругу між світовим співтовариством та Кремлем", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.