Україна може ввести заборону на 94 товарних групи російського виробництва

П'ятниця, 5 вересня 2014, 10:05

Україна підготувала список з 94 товарних груп продукції російського виробництва на загальну суму близько $3 млрд, які підпадають під заборону. Обмеження, зокрема, можуть торкнутися продуктів харчування, косметики та медикаментів.

Про це пише інтернет-видання Апостроф.

Як відомо, у відповідь на обмеження Москвою імпорту з України офіційний Київ хоче застосувати дзеркальні заходи і перекрити ввезення з Росії товарів на суму близько $3 млрд, що становить 8,4% імпорту.

Серед товарів, які потрапляють під заборону, переважно продукти харчування: молоко і молочні продукти, річний імпорт яких з РФ становить майже $25,105 млн; чай і кава - $116,61 млн; цукор та кондитерські вироби - $46,6 млн; продукти з м'яса і риби, в тому числі ікра чорна і червона - $50,082 млн.

Крім того, йдеться про обмеження щодо какао та продуктів з нього - $121,2 млн, перероблених овочів - $27,13 млн, алкогольних і безалкогольних напоїв - $45,3 млн, тютюну і тютюнових виробів - $104,3 млн.

Під дію заборони на імпорт в Україну можуть потрапити і інвестиційні товари.

Крім того, в переліку присутні ефірні олії, включно з парфумерією, засоби з догляду за тілом та волоссям (у 2013 році їх імпортовано на загальну суму $163,6 млн), фармацевтична продукція ($74,09 млн), хімічні сполуки ($106 млн), пластмаси і полімери ($179,12 млн), каучук і гума ($162 млн).

На думку експертів, введення обмежень носить скоріше політичний, ніж економічний характер, оскільки на загальний експорт Росії істотно не вплине, пише Апостроф.

"Якщо Україна введе обмеження у вигляді заборони на імпорт певних товарних ліній або окремих секторів послуг, то наша країна не тільки повторить порушення міждержавних домовленостей у СОТ, як це нещодавно зробила Росія, а й може стати ще більш істотним порушником, ніж РФ", - йдеться в документі, підготовленому для уряду Інститутом економіки та прогнозування НАН України.

Нагадаємо, 7 серпня РФ ввела заборону терміном на один рік на ввезення сільгосппродукції, сировини і продовольства з США, ЄС, Канади, Австралії і Норвегії. З України Росія практично повністю обмежила постачання продуктів харчування, продукції металургії та машинобудування.

За результатами І півріччя 2014 року експорт у Росію скоротився на 23,3% і склав $5,7 млрд, Росія імпортувала в Україну на 14,4% менше ($8,1 млрд).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.