ПАРЄ обійшла російське лобі та розкритикувала Грузію за політрепресії

Середа, 1 жовтня 2014, 17:40

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо Грузії з жорсткими нормами, попри протест доповідачів.

На підтримку документу з внесеними правками висловилося 103 депутати, проти - 27, повідомляє зі Страсбургу кореспондент Європейської правди.

Як повідомляла ЄвроПравда, доповідачі щодо Грузії винесли документ, що містив мінімум критики на адресу нинішньої влади країни (коаліції "Грузинська мрія).

Зокрема, в документі була відсутня згадка про арешт колишнього прем’єра Вано Мерабішвілі та про рішення арештувати екс-президента Михайла Саакашвілі.

Доповідачами щодо Грузії були  латвійський депутат Борис Цилевич (обраний від проросійського блоку "Центр згоди"), а також данець Міхаел Ааструп Йенсен.

До документу було запропоновано більше 30 поправок, частина з них пропонувала суттєві зміни, які відкоригували тональність доповіді. Зокрема, в документі з’явилися згадки про цілеспрямоване переслідування опозиції, в тому числі – екс-президента. Також з’явилася критика щодо реформ, які проводить грузинська влада.

"Ці поправки роблять з документу партійний звіт, а не доповідь ПАРЄ", - попередив латвійський доповідач Борис Цилевич.

Депутати, які виступали проти критики в документі, намагалися пролобіювати повернення документу на допрацювання (це дозволило би відкласти його ухвалення). Однак ПАРЄ відхилила таку пропозицію.

Переважна більшість депутатів з усіх фракцій ухвалили текст з жорсткими формулюваннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.