Естонія планує будівництво терміналу з прийому скрапленого газу

Вівторок, 11 листопада 2014, 14:34

З метою енергетичної безпеки Естонія планує почати будівництво невеликого терміналу з прийому скрапленого газу.

Як повідомляє інтернет-видання Delfi, про це в понеділок 10 листопада розповів прем'єр-міністр Естонії Тааві Рийвас.

За словами прем'єра, будівництво навіть невеликого терміналу дозволить задовольнити потреби Естонії.

Нагадаємо, в жовтні подібний термінал був введений в експлуатацію в Литві. Це дозволило сусідній балтійській країні оголосити про повну незалежність від поставок російського газу.

Також з метою посилення енергетичної безпеки в Естонії планується з'єднання газової мережі з терміналами скрапленого газу Польщі і Литви.

При цьому, за словами Рийваса, довгостроковим пріоритетом енергетичної політики Естонії залишається угоду з Фінляндією про будівництво газопроводу Balticconnector, який пройде по дну Балтійського моря.

Передбачається, що в разі укладення угоди між Естонією і Фінляндією Європейська комісія підтримає реалізацію проекту в обсязі до 75% його вартості. Така підтримка обумовлена тим, що комісія вважає вкрай важливим об'єднання газових мереж країн-членів ЄС та створення відповідного ринку.

Рыйвас зазначив, що досягнення домовленості з Фінляндією - досить складне завдання, тому важко прогнозувати, коли воно буде виконане.

Нагадаємо, що зустріч Тааві Рийваса з його фінським колегою Александром Стуббом з питань газопроводу Balticconnector і будівництва СПГ-терміналу, що відбулася 7 листопада, не мала результатів. Наступна зустріч прем'єрів запланована на 17 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.