У Польщі відзначають день незалежності. Не обійшлося без провокацій

Фото
Вівторок, 11 листопада 2014, 17:27

У Польщі відбулися урочистості з нагоди дня незалежності республіки.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Головними подіями дня у Варшаві стали президентський парад "Разом для незалежної", а також Забіг незалежності, в якому взяли участь 15 тис. бігунів.

В урочистостях взяли участь перші особи держави, серед яких президент Броніслав Коморовський, прем’єр Ева Копач, глави міністерств, маршалки Сейму і Сенату.

 

З нагоди свята в країні були запроваджені безпрецедентні заходи безпеки. Зокрема, в поліції побоювалися провокацій і з самого ранку було затримано кілька десятків людей з фаєрами і петардами. Крім того, були перекриті для руху автомобілів декілька центральних вулиць Варшави.

При цьому організатори Маршу незалежності звинуватили поліцію в надмірних заходах безпеки.

"Кільканадцять тисяч осіб затримали і обшукали, навіть якщо вони не мали при собі петард, алкоголю. Поліція, крім того, відбирає прапори і банери з написами "Бог, честь, вітчизна", як фашистські" - зазначив один з лідерів Народного руху Роберт Вінніцький.

Попри заходи безпеки, націоналісти влаштували провокації. Зокрема, вони кидали петарди і палили фаєри. Серед гасел виділялися "Поляк і угорець – два брата", "Раз серпом, два молотом, червона голото", "Бог, честь, вітчизна".

 

Біля палацу Варшава Повіслє зчинилася бійка, в поліцію з боку демонстрантів полетіло каміння. Відомо, що щонайменше одну особу було поранено.

Після офіційного закінчення маршу на голову колони напали чоловіки в масках, було чутно вибухи петард, з мосту Понятовського було видно фаєри.

 

Повідомляється, що кореспондента ТБ "Республіка" націоналісти закидали пляшками і камінням прямо під час його ефіру.

За попередніми підрахунками, в марші наразі беруть участь близько 25 тис. осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.