Віце-президент ЄК пропонує країнам ЄС подумати про спільну купівлю газу

Четвер, 13 листопада 2014, 17:30

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович назвав створення Енергетичного союзу однією з найбільш нагальних завдань нового складу ЄК.

Шефчович закликав країни ЄС до подальшої інтеграції енергетичної політики в умовах геополітичних подій, зокрема, в Україні та Росії, світової конкуренції за енергоресурси та змін клімату, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Необхідно припинити думати про ринки як про національні території. Необхідно інтегруватися. Треба вивчити можливість спільної закупівлі газу", - сказав він, виступаючи в четвер на Tatra Summit в Братиславі напередодні першого візиту до Києва, запланованого на 14 листопада.

Віце-президент з енергополітики пропонує будувати Енергосоюз ЄС на п'яти основних засадах: 1) безпека, солідарність і довіра; 2) завершення формування внутрішнього енергоринку; 3) стримування попиту; 4) декарбонізація структури енергетики ЄС; 5) дослідження та інновації.

Говорячи про першу засаду, Шефчович підкреслив, що ЄС нині імпортує 53% енергоносіїв на суму понад 400 млрд євро на рік, будучи найбільшим споживачем енергії в світі, однак його вага на міжнародній арені не відповідає цьому статусу.

"Необхідно диверсифікувати наші джерела енергії і маршрути, знизити високу енергетичну залежність кількох держав-членів", - зазначив віце-президент ЄК.

Він також закликав країни ЄС до солідарності та більшої прозорості в питанні ведення переговорів з постачальниками з третіх країн і залучення Єврокомісії до цих переговорів. "Солідарність є ключем до забезпечення поставок газу", - вважає Шефчович.

На його думку, ніхто з членів ЄС не повинен міняти свою енергетичну систему без попередньої консультації з партнерами, оскільки це може спричинити величезні наслідки для їхніх систем.

Віце-президент з енергополітики також закликав до якнайшвидшого завершення створення повнофункціонального, прозорого та конкурентного енергоринку та повної імплементації Третього енергопакету з побудовою адекватної енергетичної інфраструктури, необхідних взаємозв'язків, інтеграцією відновлюваних джерел енергії та ліквідацією енергетичних островів. При цьому він пообіцяв запровадити різні інструменти фінансування таких проектів у вигляді структурних фондів, спільних інвестицій та інвестиційного пакета ЄК.

"Загалом потрібно об'єднати ресурси, інфраструктуру і наші переговорні зусилля з третіми країнами", - підкреслив Шефчович.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.