Вступ Фінляндії до НАТО не на часі, бо погіршить стосунки з РФ - президент

Понеділок, 24 листопада 2014, 14:40

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо вважає, що наразі для його країни не час вступати в НАТО, оскільки це б погіршило стосунки з Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю Washington Post.

"Я думаю, що наш прем'єр-міністр висловився, як і багато прихильників вступу до НАТО У Фінляндії, що наразі невдалий час. Абсолютно очевидно, що якщо Фінляндія вступить в НАТО, це, безсумнівно, нашкодить нашим відносинам (з Росією)", - зазначив він.

"Ви повинні мати на увазі, що у 1300 кілометрів-це довгий, довгий кордон (між РФ та Фінляндією. - Ред.), і ви просто не тримаєте його закритим. Навпаки, це "живий кордон", - додав президент.

Водночас, Нііністьо зауважив, що не виступає проти вступу Фінляндії до НАТО в цілому.

"Я не проти НАТО. Я бачу це як можливість. Вибір повинен залишатися відкритим і, це важливо, тому що це теж частина нашого балансу", - наголосив він.

Нііністьо також погодився з тим, що 20 років тому у Фінляндії була можливість "легко" вступити до НАТО, оскільки Росія в той час була дуже слабкою.

Говорячи про кризу в Україні, він зауважив, що для Фінляндії ситуація є дещо іншою, оскільки вона є членом ЄС.

Вони не були членами ЄС. Великою частиною проблеми, з якою зіткнулася Україна, є нездатність побудувати демократичне суспільство. Це величезна проблема. Якщо ви подивитеся на Фінляндію, справа йде зовсім інакше, так що Ви не можете робити порівнянь з Україною", - сказав Нііністьо.

Окрім того, за його словами, у Фінляндії є досить велика армія.

"250 тисячна армія -це те, на що ви повинні, як мінімум, звернути увагу. Ми збільшуємо наш оборонний бюджет", - зауважив президент Фінляндії.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Фінляндії не відчуває загрози з боку Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.