Треба бути готовими до нераціональних дій Путіна – екс-генсек НАТО

Понеділок, 24 листопада 2014, 19:02

Європа повинна бути готова до „нераціонального сценарію" дій російського президента Володимира Путіна.

Таку думку висловив колишній генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер 24 листопада в Гаазі, виступаючи на пленарному засіданні Парламентської асамблеї НАТО, повідомляє УНІАН.

"Ми виходимо з того, що російський керівник на 100% раціональний. Ми сподіваємося, що він таким є. Але якщо він раціональний тільки на 95%? Чи повинні ми бути готовими до цих 5% нераціональності, яка може призвести до нераціонального ухвалення рішення?" - відзначив він.

"Ви не можете мені дати гарантій, і я не можу дати гарантій того, що Володимир Путін на 100% раціональний. Це значить, що ми також маємо бути готовими для нераціональних сценаріїв", - додав Схеффер.

За його словами, НАТО повинне робити все щоб втримати Путіна.

„НАТО повинно бути серйозним. Я думаю, що НАТО повинно робити все, що в його силах та в рамках його мандату, щоб втримати Путіна від будь-яких кроків чи заходів, якими він зможе порушити територію країн НАТО чи створити заворушення на території країн НАТО", - зазначив екс-генсек.

"Я вжив слово „втримати" – ми його не дуже любимо після "холодної війни". Але це так і є – втримати. Ми повинні втримати Путіна, щоб він не йшов далі – він і так зайшов вже дуже далеко", - наголосив Схеффер.

У зв’язку з цим він вважає за необхідне докласти всіх зусиль для підтримки відритого діалогу з Путіним.

Схеффер також висловив думку, що Путін не є „таким успішним, як ми можемо про нього іноді думати".

„У кінцевому рахунку зараз він стоїть перед найбільш проєвропейським керівництвом в Україні, якого ми до цього ще не бачили. Екс-президент (Віктор Янукович) залишив країну після Майдану, потім були вибори, і зараз є дуже західне, проєвропейське керівництво. Мені б це, якби я був Путіним, не сподобалося б", - сказав екс-генсек НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.