Україна не зможе швидко виконати умови вступу до НАТО - екс-генсек

Вівторок, 25 листопада 2014, 08:30

На даний момент Україна не зможе швидко виконати умови вступу до НАТО.

Таку думку висловив колишній генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер 24 листопада в Гаазі, виступаючи на пленарному засіданні Парламентської асамблеї НАТО, повідомляє УНІАН.

"Я не бачу в нинішніх умовах і у найближчому майбутньому, що Грузія чи Україна будуть здатні швидко виконати необхідні умови для досягнення своїх євроатлантичних прагнень. Я так вважаю ще й тому, що бачу дуже багато розбіжностей серед нас самих (країн-членів НАТО)", - сказав він.

"Навіть (на саміті) у Бухаресті Німеччина та Франція були дуже проти Плану дій щодо членства для Грузії та України", - додав Схеффер.

Він також висловив думку, що причиною воєнної агресії з боку Росії стало намагання України наблизитися до ЄС.

"Коли ми обговорюємо Україну, це не НАТО, але ЄС є причиною того, що Путін нервує. У 2008 році це був План дій щодо членства для Грузії, який призвів до російського вторгнення у Грузію. Зараз це ЄС, це Україна, яка хоче бути ближчою до ЄС, що для Путіна є причиною порушення міжнародного права", - вважає екс-генсек НАТО.

"Путін боїться, що Україна "інфікує" Росію, коли вона буде ближчою до ЄС, коли вона буде успішною", - наголосив він.

Крім того, Схеффер закликав не давати порожніх обіцянок стосовно можливої перспективи членства України в ЄС.

"Зрозумійте мене правильно – не даватимемо порожніх обіцянок українцям, що вони будуть членами ЄС. Це нечесно, тому що ми знаємо, що це не спрацює", - зауважив екс-генсек.

"Я думаю, що ЄС повинен дуже серйозно поставитися до Угоди про асоціацію, допомогти Україні. ЄС має взяти відповідальність щодо обіцянок, які він дав Україні, Молдові та Грузії, щоб вони могли успішно працювати далі щодо євроатлантичній інтеграції", - сказав Схеффер.

Нагадаємо, екс-генсек НАТО також заявив, що Європа повинна бути готова до "нераціонального сценарію" дій російського президента Володимира Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: