США заблокували постачання до Росії приладів для наукового супутника - ЗМІ

Четвер, 27 листопада 2014, 09:06

США заблокували реалізацію масштабного міжнародного проекту зі створення орбітальної обсерваторії "Спектр-УФ".

Зокрема, Держдепартамент США заборонив поставляти в Росію радіаційно стійкі компоненти, що використовуються в приладах для реєстрації випромінювання, пише газета "Известия" з посиланням на директора Інституту астрономії РАН Бориса Шустова.

У нас в країні ми не можемо самі зробити високоякісні приймачі випромінювання, в тому числі в ультрафіолетовому діапазоні. Тому ми були змушені з дозволу Роскосмосу укласти контракт з британською фірмою E2V, здійснивши передоплату", - розповів він.

"Однак цього року США були введені додаткові обмеження на постачання високотехнологічної продукції в Росію, і це торкнулося нашого контракту. Англійці роблять приймач випромінювання самі, але електронну "обв'язку" з радіаційно стійких комплектуючих створюють з використанням американських деталей", - відзначив Шустов.

За його словами, дозволу на експорт цих деталей в Росію британці отримати не змогли.

За слова глави Інституту астрономії РАН, британська фірма тим не менш не хоче переривати контракт, щоб не платити неустойку.

"Англійці нас запевняють, що необхідні деталі зможуть зробити самі, але попросили дозволу продовжити термін дії контракту на 1,5 року", - каже Шустов.

Британці відмовилися коментувати деталі контракту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: