ЄС узгодив наповнення фонду допомоги проблемним банкам на суму 55 млрд євро

Середа, 10 грудня 2014, 09:43

У вівторок на зустрічі керівників міністерств фінансів країн Євросоюзу була узгоджена формула, що визначає розмір внесків європейських банків у фонд допомоги проблемним банкам.

Про це повідомляє видання Wall Street Journal, яке цитує агентство Інтерфакс.

Передбачений обсяг такого фонду складе 55 млрд євро. Він покликаний замінити аналогічні резерви окремих держав, адже в разі колапсу банківської системи в конкретній країні у неї не знаходиться коштів для відшкодування вкладникам.

Контроль над фондом здійснюватиме Єдиний механізм санації проблемних банків (Single Resolution Mechanism, SRM), який з 2016 року відповідатиме за закриття або реструктуризацію проблемних банків єврозони.

Кошти з національних фондів спрямовуватимуть до спільного фонду поступово, протягом восьми років.

У жовтні Єврокомісія пропонувала, щоб внески до фонду від великих і середніх банків розраховувалися виходячи з обсягу їхніх активів і ступеня ризику. При цьому дрібні банки, як очікувалося, мали сплачувати фіксовану суму, а великі банки країн, де фінансовий сектор відрізняється високою концентрацією, в тому числі Франції та Люксембургу, – направляти у фонд більше коштів.

У вівторок міністри фінансів ЄС досягли компромісу, згідно з яким до 2016 року і протягом восьми років розрахунок сум, які банки повинні відраховувати фонду, проводитиметься за наступною схемою: на 60% – виходячи з того, скільки вони заплатили б у національні фонди, і на 40% – на основі моделі SRM.

Це означає, що французькі банки в підсумку платитимуть менше, ніж передбачалося в жовтні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: