Україна вже не піднімає питання нових санкцій на зустрічах з керівництвом ЄС

Понеділок, 15 грудня 2014, 12:23

На переговорах міністра закордонних справ Павла Клімкіна з главами міністерств закордонних справ країн-членів ЄС в Брюсселі українська сторона не піднімала питання посилення санкційного тиску на РФ.

Про це кореспонденту Європейської правди повідомили учасники зустрічі. Також такий висновок можна зробити із заяви для ЗМІ самого Павла Клімкіна за підсумками переговорів.

"Я детально поінформував їх по ситуації щодо Донецька та Луганська. Та головне – це допомога ЄС і окремих країн-членів ЄС щодо українських реформ. І я почув їхню готовність", - переказав Клімкін перебіг зустрічі.

"Я не чув жодних обговорень того, щоби з’явилися нові санкції. Зараз ми говорили про реформи, про очікування від українського уряду. Є позитивні сигнали щодо перемир’я, і ми сподіваємся, що воно буде дотримуватися", - підсумував переговори глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак.

"Ми говоримо не лише про безпекову ситуацію, яка, на жаль, не стає кращою, але також про проведення реформ. За півроку ми маємо побачити якісь результати, і ми віримо в це", - додав глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

На уточнююче питання про можливі обмежувальні заходи ЄС Клімкін відповів, що очікує нові важелі тиску на РФ щодо Криму, але не у питанні деескалації на Донбасі.

"Я сподіваюся, що ви побачите рішення Ради міністрів закордонних справ ЄС у питанні невизнання анексії Криму", - заявив він.

Мирослав Лайчак додав, що за збереження поточної ситуації не варто очікувати на посилення санкцій. "Ви знаєте, якою є наша позиція – якщо буде погіршення ситуації, то ми розпочнемо діалог  про можливість посилення санкцій", - заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.