Польща евакуює близько 100 поляків з окупованих територій Донбасу

П'ятниця, 19 грудня 2014, 14:45

Польща до кінця 2014 року евакуює близько 100 етнічних поляків із окупованих територій Донбасу.

Про це під час зустрічі з керівництвом Харківської облдержадміністрації повідомив Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасік, повідомлає УНІАН.

"У нас є програма евакуації наших співвітчизників, які перебувають на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях, ми над цим працюємо. Ми складаємо списки. Поки що в цих списках близько 50 осіб. У нас є ще тиждень. Я думаю, що це буде не більше 100 осіб", - сказав Лукасік.

Він зазначив, що до Польщі будуть евакуйовані українці, які мають "Карту поляка" або особи, які можуть документально підтвердити своє польське етнічне походження, а також їхні родини.

За його словами, евакуйованим особам підберуть житло, нададуть легалізацією, організують мовні курси. Крім того, їм буде запропоновано лишитись в Польщі назавжди.

Консул додав, що до цього часу евакуація етнічних поляків проходила в індивідуальному порядку, з окупованих територій виїхали близько 1 тисячі осіб. "Переважно, це тимчасова евакуація", - зазначив Лукасік.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Польщі Гжегож Схетина заявляв, що Польща готова до репатріації поляків зі східної України і що відповідні заявки надійшли від близько 100 осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.