Президент Польщі проходить свідком у кримінальній справі

Четвер, 18 грудня 2014, 13:21

Президент Польщі Броніслав Коморовський виступає у ролі свідка в кримінальному судовому провадженні над журналістом Войцехом Сумлінським та колишнім офіцером Військової внутрішньої служби (WSW).

Журналіста та військоваослужбовця звинувачують у спробі дати хабар за позитивне рішення перевірок офіцерові Військової інформаційної служби, повідомляє Польске радіо.

Слухання відбувається у Залі палацу, котра сьогодні має вигляд судової зали – спеціально пристосована до того, аби проводити судове засідання. Суд дозволив реєстрацію слухання та проведення прямого ефіру.

Це перший такий випадок у післявоєнній Польщі. Раніше тільки президент Лєх Качинський був свідком у процесі стеження за "Правицею", але зізнання він зробив у суді. Вперше суд веде справу на місці роботи президента.

У Польщі немає чітких законодавчих регулювань щодо того, чи можна слухати президента у якості свідка. Тому, на думку конституціоналіста, професора Марка Хмая, сьогоднішнє слухання буде показником для майбутніх президентів.

До цього часу зізнання у цивільній справі у суді робив тільки Александр Кваснєвський. Коморовський проходив вже свідком у цій справ, коли був ще маршалком Сейму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.