Рішення щодо "Південного потоку" мають приймати Росія і ЄС – президент Болгарії

Вівторок, 2 грудня 2014, 14:17

Рішення щодо долі газогону "Південний потік" має прийматись тільки у форматі Росія – ЄС.

Про це заявив президент Болгарії Росен Плевнелієв, повідомляє видання Novanews.bg.

"Зрозуміло, що "Південний потік" - проект не тільки між Росією і Болгарією, а й між Росією та ЄС. Рішення щодо "Південного потоку" може бути прийнято тільки у форматі діалогу Росія-ЄС", - сказав він.

"Країни, які зацікавлені в газогоні, провели дуже серйозну роботу і доручили Єврокомісії переговори з російським керівництвом, щоб прийняти рішення по цьому проекту", - додав Плевнелієв.

Крім того, за словами болгарського президента, якби Росія відповідала європейському законодавству, проект був би реалізований.

""Південний потік" можливий тільки за умови відповідності законодавству ЄС. Але Росія під час української кризи продемонструвала право сили, а не верховенство закону. Я вважаю, що ніхто не скаже ні "Південному потоку", якщо Росія відповідатиме європейському законодавству", - сказав він.

Плевнелієв зазначив, що наразі йдеться лише про політичну заяву російської сторони. Коли буде офіційна позиція, то ситуацію обговорить Єврокомісія, потім варто очікувати на рішення болгарського уряду.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками переговорів зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом заявив, Росія в нинішніх умовах не може продовжувати реалізацію "Південного потоку".

Глава "Газпрому" Олексій Міллер в свою чергу зазначив, що повернення до проекту газопроводу "Південний потік" не буде, проект закритий.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.