ВР ввела імпортний збір, що суперечить домовленостям з ЄС

Неділя, 28 грудня 2014, 21:31

Рада в другому читанні та в цілому проголосувала за законопроект, яким пропонується з 1 січня 2015 року ввести додатковий імпортний збір 5% і 10%.

За законопроект №1562 проголосувало 256 народних депутатів за необхідних 226.

Проектом закону передбачається запровадження тимчасово, строком на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року, додаткового імпортного збору як особливого виду мита у розумінні Митного кодексу.

"Додатковий імпортний збір справлятиметься з товарів, які ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, незалежно від країни їх походження за ставками: 10% для товарів, що класифікуються у 1-24 товарних групах згідно із УКТЗЕД; 5% для товарів, що класифікуються у 25-97 товарних групах згідно із УКТЗЕД; 10% для товарів, що підлягають оподаткуванню ввізним митом відповідно до статті 374 Митного кодексу", - йдеться у пояснювальній записці.

Додатковий імпортний збір не справлятиметься при ввезенні життєво необхідних товарів, а саме: природний газ, вугілля енергетичне, паливо для АЕС, нафта, нафтопродукти, банкноти та банківські метали, гуманітарна допомога, товари, що звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі.

"Нарахування додаткового імпортного збору здійснюватиметься незалежно від нарахування інших податків і зборів, які справляються під час ввезення на митну територію України товарів", - йдеться у документі.

За словами премєр-міністра Арсенія Яценюка, додатковий імпортний збір не поширюється на мазут, вугілля, ліки, медичні вироби, ліки для онкохворих та медикаменти для гемодіалізу.

Крім того, Яценюк зазначив, що рішення буде узгодженно з партнерами.

Нагадаємо, раніше Європейська бізнес асоціація заявила, що запровадження додаткового збору з імпорту загрожує скасуванню безмитного режиму з ЄС.

Детальніше про наслідки запровадження додаткового збору з імпорту читайте в колонках на ЄвроПравді "Митний самостріл. Київ провокує масштабний конфлікт у СОТ" та "Урядовий законопроект торпедує безмитну торгівлю з Євросоюзом".

Економічна правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: