Естонія закрила розслідування у справі російського Внєшекономбанку

Понеділок, 29 грудня 2014, 10:50

Державна прокуратура Естонії закрила кримінальне розслідування у справі фонду російського Внєшекономбанку.

Як повідомляє Інтерфакс, слідство так і не виявило укладачів фальшивих документів, на підставі яких було викрадено $32,3 млн.

Шахрайство сталося ще в першій половині 1990-х років, коли в Естонії був створений державний Фонд Внєшекономбанку (Фонд ВЕБ). У ньому були зосереджені вимоги до ВЕБ підприємств і приватних осіб, що діяли в першій половині 1990-х років на території Естонії, чиї гроші виявилися замороженими в російському банку.

Єдиним вкладником, який отримав відшкодування коштів, була російська фірма TSL International, що отримала $32,3 млн. Згодом виявилося, що ці гроші були отримані на підставі фальсифікованого листа Центробанку Естонії. Аудит центробанку так і не зміг виявити, куди пішли ці гроші і хто стояв за фальшивкою.

Держпрокуратура почала кримінальне розслідування після того, як у жовтні 2013 року колишній президент Банку Естонії Вахур Краф пред'явив членам комісії два документи 1995 року. Листи за його підписом мали довести, що російське підприємство TSL International нібито зажадало у ВЕБ $32,3 млн, хоча насправді в компанії до банку не було жодних вимог.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.