Європейський бізнес очікує в 2015 році курс 15 грн/$

Понеділок, 8 грудня 2014, 15:02

Європейський бізнес, що працює в Україні, прогнозує в 2015 році курс долара на рівні 15 грн/$.

Про це свідчить опитування, проведене Європейською бізнес-асоціацією серед своїх членів. В опитуванні взяли участь 103 керівники найбільших компаній в Україні.

Набагато гірші очікування бізнесу щодо ринку праці. Лише 20% керівників планують зростання чисельності співробітників, у той час як 33% керівників очікують скорочення штатів.

Втім, 84% керівників компаній прогнозують підвищення рівня оплати праці, хоча визнають: запланований приріст навряд чи буде достатнім для компенсації інфляції протягом наступного року. Так, 46% керівників планують приріст в межах 10%, а 38% керівників – вище 10%.

За результатами опитування, 67% керівників очікують зростання або відсутність суттєвих змін в діяльності бізнесу упродовж 2015 року. В свою чергу 84% респондентів очікують, що обмінний курс в 2015 році становитиме 15 грн за долар США.

Опитування засвідчило високий рівень очікувань і важливості проведення урядом реформ за такими пріоритетними напрямами: боротьба з корупцією (29% відповідей), судова реформа (17%) і податкова реформа (11%).

Іншими пріоритетними задачами уряду, на думку керівників, мають бути відновлення миру на Донбасі та реалізація Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

За оцінками бізнесу, якщо уряд ефективно розпочне реалізацію даних задач, основні позитивні зміни будуть помітні вже з 2016 року. В свою чергу, 2015 рік, імовірно, стане поворотним моментом в перебудові бізнес відносин в нових умовах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.