Рейтинг EBA: інвестпривабливість України знову знижується

Графік
Четвер, 13 листопада 2014, 09:50

Вперше після зміни влади в державі бізнес заявляє про погіршення інвестиційної привабливості України.

Такі дані містяться у черговому огляді, підготовленому Європейською бізнес-асоціацією, який є у розпорядженні "Європейської правди".

Зараз інвестиційна привабливість оцінюється бізнесом на рівні 2,65 бала (за 5-бальною шкалою), тоді як кварталом раніше – на рівні 2,74 бала. Варто відзначити, що після зміни влади у країні цей показник зростав два квартали поспіль.

 

Загальна оцінка формується на основі кількох індикаторів. При цьому протягом останнього кварталу оцінка нинішнього інвестиційний клімату не змінилася – лише 2,1 бала. На попередньому рівні залишилась і оцінка динаміки інвестиційного клімату за останні три місяці – 2,7 бала.

Натомість бізнес погіршив свою оцінку очікуваної динаміки протягом наступних трьох місяців – із 3,2 до 3,1 бала. Також знижено оцінку прибутковості бізнесу – з 3 до 2,9 бала.

Зі 121 керівника підприємств, що брали участь у нинішньому опитуванні, лише 12% називають нинішній інвестиційний клімат сприятливим (повністю або частково). Втім, це більше, ніж три місяці тому – 8%.

Натомість несприятливим його називають 73% респондентів (раніше – 71%). Принциповий момент – однозначно неприйнятним інвестиційний клімат зараз називають 28% керівників компаній, тоді як раніше – 21%.

В нинішніх умовах все менше представників бізнесу приділяють уваги фактору підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Позитивним фактором його назвали лише 4% респондентів.

Ще 18% керівників компаній задоволені політичною стабілізацією внаслідок проведення парламентських виборів, а ще 13% відчули на собі кроки уряду у царині дерегуляції. Одночасно 44% респондентів заявили, що не помітили жодних позитивних змін протягом останніх трьох місяців.

Варто відзначити, що бізнес поступово звикає до війни на Донбасі – серед негативних змін про це згадали лише 30% респондентів. 28% керівників компаній занепокоєні ситуацією із курсом гривні, а ще 27% – відсутністю реальних реформ. Про посилення корупції заявили 11% респондентів.

Нагадаємо, Європейська бізнес-асоціація проводить щоквартальне опитування своїх членів з середини 2008 року. Найвищий показник – 3,39 бала – було досягнуто у II кварталі 2011 року, а найнижчий – 1,81 бала – у IV кварталі минулого року, після відмови тодішньої влади від курсу на європейську інтеграцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.