Сербія, що є партнером Росії, розпочала головування у ОБСЄ

Четвер, 1 січня 2015, 11:42

Від 1 січня 2015 року розпочинається піврічний період головування Сербії в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Про це повідомляє офіційний сайт ОБСЄ.

Сербія визначає пріорітетом свого головування в ОБСЄ врегулювання ситуації в Україні на основі Мінських домовленостей, йдеться в заяві першого віце-прем’єр-міністра, міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича, який матиме статус головуючого в організації.

"Деескалація ситуації в Україні на основі угоди про припинення вогню, якої дотримуватимуться всі сторони, буде пріорітетом Сербії, оскільки вона бере на себе головування в ОБСЄ в 2015 році", - наголосив Дачич.

Необхідно додати, що Сербія є стратегічним партнером Росії на Балканах. Белград, зокрема, відмовляється впроваджувати будь-які санкційні обмеження проти Росії.

Водночас, важливу частину "українського порядку денного" Сербія погодилася лишити Швейцарії - домовлено, що їх головування матиме статус "спільного".

Так, Сербія вирішила під час свого головування в ОБСЄ у 2015 році залишити посла Хайді Тальявіні спеціальним представником організації у контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, нагадує УНІАН.

Зазначається, що Сербія представить всі пріорітети свого головування перед Постійною радою ОБСЄ 15 січня у Відні (Австрія).

"Ми маємо намір докласти всіх наших зусиль для пошуку політичного вирішення поточних проблем", - наголосив Дачич.

Швейцарія з нагоди завершення головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі заявила, що криза в Україні - одна з найважчих криз після завершення "холодної війни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.