Уряд обговорює введення експортних квот на зерно – джерело

Середа, 21 січня 2015, 18:24

Міністерство аграрної політики і продовольства має намір до кінця місяця підписати з учасниками зернового ринку меморандум, за яким можуть бути введені обмеження на експорт українського зерна.

Про це повідомляє компанія "ПроАгро" з посиланням на джерела в трейдерських компаніях.

Мало хто сумнівається, що вивезення пшениці та ячменю таки обмежать. Щодо кукурудзи думки не настільки одностайні, але деякі співрозмовники "ПроАгро" допускають, що її теж можуть зробити частково "невиїзною".

Експорт пшениці можуть обмежити в обсязі десь на рівні 10 млн т (на 20 січня, за даними Мінагрополітики, вивезено 8,5 млн т), хоча по ряду розрахунків у цьому сезоні Україна може без шкоди для внутрішнього балансу поставити на експорт як мінімум 11 млн т зернових. При цьому обмеження не буде загальним, як у 2012/13 маркетинговому році, а по кожному класу - окремо.

В останній раз в Міністерстві аграрної політики і продовольства з представниками трейдерів і аграрних асоціацій зустрічалися 13 січня. Тоді за підсумками зустрічі прес-служба відомства повідомила, що меморандум по зерновому ринку підготовлений і проходить останні погодження.

Раніше міністр Олексій Павленко заявляв, що Україна не буде уподібнюватися до Росії і не стане обмежувати зерновий експорт, оскільки в поточному сезоні зерна в країні достатньо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.