Штайнмаєр про зустріч у Берліні: Ще не прорив, але є відчутний прогрес

Четвер, 22 січня 2015, 08:53

На переговорах у "нормандському форматі", які відбулися в середу в Берліні, не досягнуто прориву, але "відчутний прогрес є".

Про це заявив глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє Deutsche Welle.

"Це була складна справа, і можу вас запевнити, що терпець усіх учасників на межі. Але сьогодні в мене склалося враження, що чотири міністри закордонних справ, які зібралися тут, усвідомлюють свою відповідальність і розуміють, що далі так продовжуватися не може", - сказав він.

За словами німецького міністра прогрес полягає в тому, що сторони зуміли домовитися принаймні про критерії, згідно з якими має початися відведення важкої військової техніки від демаркаційної лінії, зафіксованої в Мінському протоколі.

Найближчим часом, як заявив Штайнмаєр, має відбутися засідання так званої контактної групи, щоб домовитися про початок цього процесу. Багато чого в цьому зв'язку залежить від Москви.

Штайнмаєр заявив, що "Росія сьогодні пообіцяла чинити необхідний вплив на східноукраїнських сепаратистів".

Якщо відбудеться все те, про що домовилися міністри в цю середу, додав він, це означатиме, "що ми стали ближче до саміту в Астані, якого багато хто так чекає, особливо в Україні".

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Павло Клімкін залишився незадоволений підсумками зустрічі міністрів закордонних справ "нормандському форматі" в Берліні.

У прийнятій чотирма міністрами спільній заяві вони закликають всіх учасників протистояння на сході України відвести важкі озброєння від демаркаційної лінії згідно з додатком до мінським меморандуму, підписаного 19 вересня 2014 року і вже в найближчі дні провести засідання контактної групи, щоб домовитися про імплементацію мінського протоколу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: