Експортери побоюються введення квот і заморожують купівлю пшениці

П'ятниця, 23 січня 2015, 13:38

Інформація про можливе обмеження експорту продовольчої пшениці з України призвела до згортання закупівель більшістю трейдерів.

Про це повідомляє компанія "ПроАгро" з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, в даний час на елеваторах трейдерів накопичено близько 1 млн т готової до експорту продовольчої пшениці, через що інформація про введення обмежень вже призвела до практичного припинення її закупівель.

За свідченням учасників ринку, зараз продовжують закупівлю лише кілька компаній, в основному невеликих.

Як повідомляється, Міністерство аграрної політики і продовольства запропонувало трейдерам обмежити експорт продовольчої пшениці у січні і лютому 200 тис. т (у кожному).

Сенс в тому, щоб дочекатися результатів перезимівлі озимих, а після вже визначитися, чи має сенс квотувати експорт даної зернової або продовжувати торгівлю у вільному режимі.

При цьому наголошується, що звернення до трейдерів викладено саме у вигляді прохання, тобто такі "самообмеження" не є обов'язковими.

Разом з тим, наші джерела говорять про те, що негласна квота на вивезення продовольчого зерна вже визначена, не чекаючи приходу весни: до кінця сезону трейдерам буде дозволено поставити на експорт не більше 1,2 млн т пшениці продовольчих класів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд обговорює введення експортних квот на зерно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.