ПАРЄ схвалила поправку щодо звільнення Савченко

оновлено
Вівторок, 27 січня 2015, 16:56

Парламентська асамблея Ради Європи  схвалила поправку до резолюції щодо України, в якій йдеться про необхідність звільнення народного депутата Надії Савченко.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди" зі Страсбурга.

Схвалення даної норми проходило в два етапи. На першому було затверджено лише норму щодо звільнення Савченко.

Жоден із депутатів, в тому числі російські депутати, не виступили проти неї, а оскільки голосування профільного комітету було одноголосним (на ньому росіяни також голосували "за"), цю поправку затвердили автоматично.

Не другому  етапі розглядалася пропозиція українських депутатів про те, щоби вимогу про звільнення було поширено на всіх "в’язнів війни", які "незаконно утримуються у в’язницях РФ".

На даному етапі росіяни висловилися проти, заявивши, що вони не вважають за потрібне також звільнення Надії Савченко.

Однак зрештою норма, запропонована українцями, була затверджена переважною більшістю членів ПАРЄ. В цілому резолюцію по Україні затвердили 140 голосами при 7 проти.

Як повідомлялося, російська делегація у Страсбурзі неодноразово змінювала публічну позицію щодо звільнення Савченко через проведення кулуарних переговорів.

Необхідно зазначити, що резолюція ПАРЄ є політичним документом і не має зобов’язуючого характеру – повноваження асамблеї не передбачають автоматичного покарання у випадку, якщо Росія відмовиться виконувати норми даного документу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.