МЗС Польщі: якщо переговори проваляться, ЄС готовий до серйозніших санкцій

Середа, 11 лютого 2015, 13:55

Якщо за результатами переговорів у Мінську не буде досягнуто угоди про припинення вогню, санкції будуть не лише збережені, а й розширені і будуть "набагато серйознішими" за діючі.

Про це в ефірі RMF FM заступник глави МЗС Польщі Рафал Тжасковський.

"Якщо не буде порозуміння, то ЄС готовий не тільки до того, щоб зберегти діючі санкції, а й ввести нові. Частина з них уже на столі, їх аналізують. Повірте мені, санкції будуть значно серйознішими. Будемо розглядати всі ті речі, про які ви говорите", - сказав він, відповідаючи на запитання, чи санкції торкнуться "кількох тисяч, а не десятків російських політиків і олігархів", чи будуть заморожені їхні активи.

Однак, за його словами, Польща не готова підтримати всі санкції, які можуть бути запропоновані до впровадження.

"Деякі з них боляче вдарять по Польщі. Аналізуємо, які санкції будуть відчутні для Росії, які з них можуть змінити ситуацію і які дійсно ефективні", - зазначив Тжасковський.

Якщо переговори проваляться, Польща не планує, за його словами, надсилати Україні зброю, оскільки це зробить конфлікт неконтрольованим.

"Доставка зброї Україні за непередбачуваності Путіна може призвести до подальшої ескалації", - сказав він.

"Навіть якщо серце каже, що добре допомогти Україні більше, треба враховувати поганий сценарій. Наразі не збираємось давати Україні зброю. Інакше конфлікт стане неконтрольованим", - наголосив дипломат.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк заявив, що доставка зброї Україні - остання з можливостей, але її не варто виключати, хоча й треба намагати всіма силами її уникнути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.