ЄС потрібно декілька днів, щоб оцінити перемир'я на Донбасі - МЗС Польщі

Понеділок, 16 лютого 2015, 20:11

Європейському Союзу необхідно декілька днів для того, щоб оцінити ситуацію із дотримання оголошеного 15 лютого перемир'я в рамках досягнутих минулого тижня нових Мінських домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це сьогодні журналістам у Лодзі сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Рафал Тшасковський, котрий бере участь у форумі Європа-Україна, передає УНІАН.

"Побачимо за 2-3 дні, що буде відбуватися у Дебальцевому, чи насправді дотримуються умови перемир'я. Все від цього залежить", - сказав він.

Дипломат зауважив, що з моменту оголошення перемир'я в ніч на 15 лютого зафіксовано кілька "інцидентів" в "одному чи кількох місцях", і реакція Євросоюзу залежатиме від подальшого розвитку подій в регіоні.

"Якщо за кілька днів насправді буде перемир'я, то ситуація буде іншою. Якщо бої відновляться, то ЄС має вчинити принципово", - сказав він.

Тшасковський нагадав, що лідери Європейського Союзу на своїй останній зустрічі 12 лютого доручили підготувати пакет нових санкцій проти Російської Федерації на випадок недотримання умов останніх Мінських домовленостей.

"Триває аналіз, які можна ввести санкції і як вони впливатимуть на ЄС, Україну, аби ми у березні не сказали, що ми неготові, і щоб це рішення не переносилося на пізніший термін, а могли прийняти його. Якщо буде така необхідність", - сказав заступник міністра, зауваживши, що ЄС готується до негативного розвитку подій, сподіваючись на позитивний.

Нагадаємо, речниця високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні Майя Коч’янчич заявила, що в цілому перемир'я на Донбасі дотримується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.