"Біометрика" в Україні не найдешевша, але менше за 20 євро її не буває – експерт

Понеділок, 2 лютого 2015, 16:09

Декілька європейських країн видають біометричні паспорти для виїзду за кордон дешевше, ніж в Україні, однак в жодній немає ціни меншої за 20 євро.

Про це заявив в понеділок на прес-конференції у УКМЦ голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук.

"Аналіз світової практики показав, що найдешевший біометричний паспорт не може коштувати менше 20 євро. У вартість паспорту входить робота працівників державних служб, які супроводжують виготовлення та випуск паспорту", - стверджує експерт.

За його словами найдешевші паспорти не лише в Європі, але й у світі, видає Болгарія, а також Боснія і Герцоговини, де повна вартість оформлення паспорту складає еквівалент 20 євро. Еквівалент 22 євро коштує паспорт в Чехії, 25 євро – в Іспанії.

"Вартість в Україні - 26 євро, але враховуючи середню зарплатню він для людей дуже дорогий, адже у нас заробітна платня не 1615 євро, як в Іспанії, і навіть не на рівні Болгарії", - зазначає Ростислав Томенчук.

Водночас у низці країн ЄС вартість біометричного документа (в абсолютних цифрах) у кілька разів вища за українську. "116 євро коштує паспорт в Італії. Раніше була вартість близько 50 євро, але одночасно накладалася низка податків, тому вони об’єднали платежі в один, не змінивши суму", - пояснив експерт.

"Серед сусідів України найдорожчий паспорт - в Румунії, 75 євро, при чому цей документ дійсний лише 5 років, що додатково здорожує паспорт для споживача", - стверджує Томенчук.

Раніше "Європейська правда" повідомляла, що Молдова виготовляє та персоналізує паспорти у фінського виробника за ціною 7 євро за одиницю. Між тим за рахунок супутніх платежів вартість документа для кінцевого споживача збільшується до 40 євро, стверджують в Українському інституті міжнародної політики.

Український уряд замовляє документи в державному підприємстві "Поліграфкомбінат Україна", вартість бланку складає 261 грн. За рахунок супутніх платежів кінцевий споживач отримує паспорт за ціною від 518 до 1028 грн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.