У Литві перевіряють появу у соцмережах "Віленської народної республіки"

Понеділок, 2 лютого 2015, 17:47

У соціальній мережі Facebook з'явилася сторінка польською мовою "Віленська народна республіка", яка закликає до відділення Вільнюса від Литви.

Станом на понеділок сторінку "лайкнули" трохи більше 1000 користувачів.

"Вимагаємо введення польських "зелених чоловічків" на Вільненщині і проведення референдуму серед корінного населення", - йдеться в описі сторінки.

На сторінці розміщені фото дорожніх знаків на в'їзді в литовські міста двома мовами: литовською і польською. При цьому литовська назва перекреслена червоною фарбою.

 
 

Також на сторінці містяться фото із зображенням польських солдатів, які нібито йдуть захоплювати частину території Литви.

Польська Gazeta Wyborcza зазначає, що поява такої сторінки насторожує, оскільки на своєму сайті про підготовку "Віленської народної республіки" пишуть і польські радикали.

Зокрема, лідер угруповання польських націоналістів "Фаланга" Бартош Бекіер прокоментував на сайті, що сепаратистський проект у Вільнюсі - це не провокація.

"Плани створення "Віленської народної республіки" підтримує велика кількість дискримінованих в Литві білорусів і росіян", - написав він.

Член парламентської фракції Союзу-батьківщини-Християнських демократів Литви Арвідас Анушаускас звернувся до Генпрокуратури з проханням розслідувати, хто створив сторінку, повідомляє Delfi.

На думку депутата, "Генпрокуратура, захищаючи конституційні цінності, повинна негайно реагувати, щоб не було ілюзії безкарності".

Як повідомлялося, поліція Латвії проводить перевірку за фактом популяризації в соціальних мережах ідеї "Латгальської народної республіки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: