Ставлення чехів до Росії погіршилося – опитування

Середа, 25 лютого 2015, 08:58

У Чехії упродовж останнього року значно зросла кількість тих, хто оцінює своє ставлення до Росії як "негативне".

Такими є дані соціологічного дослідження Центру вивчення громадської думки Інституту соціології Академії наук Чеської Республіки – CVVM, повідомляє Радіо Свобода.

Дослідження показало, що наразі 49% чехів до Росії ставляться "погано", тоді як у 2013 році їх було 28%. Також зменшилась кількість чехів, які ставляться до Росії "добре" – з 61% у 2013 році до 41% у 2015-му.

На думку фахівців CVVM, погіршення ставлення чехів до Росії пов’язане з кризу в Україні. У CVVM наголошують, що подібна тенденція в опитуванні громадської думки у Чехії спостерігалася і у 2008 році "через конфлікт між Росією й Грузією".

Натомість ставлення чехів до України упродовж останніх років залишається стабільним. "Добрим" його вважає половина опитаних. Така ж тенденція спостерігається і у ставленні чехів до Ізраїлю. Добре ставлення чехів до цих двох країн "явно переважає над негативною оцінкою", – зазначають соціологи.

За даними CVVM, найкраще ставляться чехи до Словаччини, 96% чехів "добрим" назвали відношення до Німеччини, 94% – до Франції, 92 %– до Британії та 91% до Австрії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.