Депутати Європарламенту закликали Росію звільнити Савченко

Четвер, 26 лютого 2015, 11:56

Депутат Європейського парламенту від Швеції Анна Марія Корацца Більдт звернулася з листом, в якому закликала звільнили українську льотчицю Надію Савченко, до посла Росії при ЄС Володимира Чижова від імені 61 колеги по парламенту.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Більдт нагадала, що в жовтні 2014 року вони вже передали звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням звільнити українського парламентарія Надію Савченко.

"Я пишу цього листа від імені цих членів Європарламенту, які підписали заклик до президента Росії і багатьох інших колег, які поділяють стурбованість долею Савченко", - йдеться в листі.

Євродепутат висловила переконання, що дії Росії по відношенню до української льотчиці є брутальним порушенням Європейської конвенції прав людини, зокрема статті 5 (право на свободу і безпеку) і 6 (право на чесний суд).

Більдт також нагадала, що 26 січня цього року Надія Савченко стала членом делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи, що означає отримання нею міжнародного дипломатичного імунітету.

"Як вам відомо, з 13 грудня 2014 року Надія Савченко тримає голодування на знак протесту проти незаконного затримання. Її стан здоров'я серйозно погіршився і може призвести до тяжких наслідків у найближчому майбутньому", - написала шведський депутат.

Вона висловила сподівання в тому, що її звернення буде передано Чижовим владі в Москві.

"Я переконана, що немає юридичних підстав для продовження її тримання під вартою", - наголошується в листі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс оголосив голодування на знак протесту проти незаконного ув'язнення в Росії Надії Савченко. До нього приєдналися і інші європарламентарі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.